Yoğurdun Faydaları

İnsan sağlığı ve özellikle bağırsak sağlığı açısından son derece elzem besinlerden biridir. Bağırsaklardaki yararlı bakteriler için önemli bir besindir. Kemik gelişimi açısından da son derece kıymetli bir besin öğesidir. Bu arada elbette evlerde yapılan ev yapımı yoğurtların marketlerde satılanlara nazaran çok daha faydalı olduğunu belirtmekte fayda var.

 

Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

 

B vitamini açısından son derece zengin bir kaynaktır ve mutlaka içerisindeki su ile beraber tüketilmelidir. Bu nedenle asla suyu dökülmemelidir ve özellikle ayran yapıldığında bu su kullanılmalıdır. Bu açıdan bakıldığında süzme yoğurt özellikle B vitamini yönünden daha fakirdir. Çünkü B vitamini daha çok yoğurdun suyunda bulunur.

 

Sindirimi oldukça kolaylaştıran ve sindirim aktivitesine yardım eden değerli bir besin kaynağıdır. Bağırsakta çoğalmaya başlayan zararlı maddelerin ve mikropların çoğalmasını engeller.

 

İshale karşı son derece yararlıdır.

 

Tifo hastalığına karşı da yoğurdun faydalı olduğu bilinmektedir.

 

Tüberkülozlu (verem) hastaların sık sık tüketmesi gerektiği doktorlar tarafından vurgulanır.

 

Cilt sağlığına oldukça faydalı olduğu uzmanların sık sık dile getirdiği bir bilgidir. Cildin tazeliğine, parlak ve nemli yapısına yardımcı olur ve canlı cilt görüntüsü sağlar.

 

Şeker hastaları ve kötü kolesterol için adeta bir ilaç görevi görür. Bu hastaların yoğurt tüketmesi gerektiği zaten kendilerine söylenen bilgiler arasındadır.

 

İyi kolesterolün yükselmesine katkı sağlar.

 

Yağ yakmayı kolaylaştırır ve kilo alınmasının önüne geçmeye yardım eder.

 

Hipertansiyonun yoğurt tüketen kişilerde daha az görüldüğü yapılan araştırmalarda açık olarak tespit edilmiştir.

 

Bağışıklık sistemi (immün sistemi) üzerinde çok faydalı katkısı vardır ve bu sayede enfeksiyonların daha çabuk iyileşmesinde oldukça etkilidir.

 

Kemik erimesi sorunu olanların çok sık yoğurt tüketmesi gerektiği doktorlar tarafından önerilir. Kalsiyum bakımından çok fazla zengin olan yoğurt bu problemin giderilmesinde ya da hiç oluşmamasında en önemli besin değerlerinden birisidir.

 

Kolon kanserine karşı koruyucu yapısı tespit edilmiştir.

 

Düzenli yoğurt tüketilmesi halinde kabızlık sorunu nerede ise hiç olmaz.

 

Diş etinde oluşan iltihaplanmalara karşı çok etkilidir ve dişlerde taş oluşumunu engeller.

 

Bebekler Açısından Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

 

Yoğurt bebeklikten başlayıp ömrün sonuna kadar tüketilmesi gereken ender besinlerden biridir. İşte bu nedenle küçük yaşlardan itibaren çocuklara yoğurt yedirilmeli ve de sevdirilmelidir. Bebeklerin hiç zorlanmadan sindirebileceği bir besin değeridir ve ayrıca onlar için protein ve kalsiyum kaynağı oluşturur.

 

B2 vitamini içerdiğinden sinir ve solunum sistemine pozitif etkisi vardır. Sürekli tüketen bebek ve çocukların bağırsak yapısında adeta koruyucu tabaka oluşturur.

 

Her yaştan insan için faydalı olan yoğurt mutlaka tüketilmelidir ve mümkünse her gün 1 kase oranında tüketilmesi gereken mucize bir besindir. Yoğurdun suyunun asla dökülmemesi gerektiği ve evlerde yapılan yoğurdun çok daha faydalı olduğunu yazımızın girişinde belirtmiştik. Taze süte ulaşmak büyük şehirlerde son senelerde çok daha kolaylaşmıştır. Bu nedenle her hafta yoğurt yapmak mümkündür. Hatta marketlerde satılan pastörize sütten yapılan yoğurt bile hazır yoğurtlardan çok daha değerlidir.

Yazar: diyetprogrami

Bir Cevap Yazın